כתרים בשיניים ומה שביניהם

כולנו מייחסים חשיבות רבה לנושא האסתטיקה ולרצון שיהיה לנו חיוך של "מיליון דולר", אך מתוך המגוון הרחב של הטיפולים המוצעים כיצד נדע מה מתאים לנו, האם הגענו למקום הנכון והאם באמת נצליח לממש את הרצון שלנו. מבולבלים? בואו ננסה לעשות סדר בדברים

ע"פ מדגם שנערך לאחרונה באינטרנט, נראה כי רוב האתרים מדגימים שימוש בכתרים מתקדמים על בסיס זרקוניה, אשר הביאו לשיפור ניכר במראה האסתטי של הכתר ובעמידותו. כתרי הזרקוניה עמידים למשך זמן רב והם לכאורה הפתרון המושלם בכל הקשור לשיקום השיניים והחזרת האסתטיקה. הדגש על איכות החומר של הכתר הפכה לגולת הכותרת בכל האתרים, ואם היינו מסתמכים על "ד"ר גוגל", היינו חושבים שלרופא השיניים אין כמעט חשיבות.
תחום האסתטיקה הדנטלית הביא בשנים האחרונות למודעות גבוהה ביותר בקרב האוכלוסייה, ובזכות המידע באתרי האינטרנט אנו נחשפים לדברים שלא ידענו, כך שבקלות אנו הופכים להיות בקיאים בכל הקשור לבריאות השיניים שלנו. אבל בכל זאת, עלינו לזכור שבסופו של דבר האחריות וביצוע העבודה היא על כתפיהם של רופאי השיניים, אשר לשם כך למדו. אז לפני שאנו פותחים את הפה ואת הארנק, יש כמה דברים שעלינו לדעת. הנה כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון לפני ביצוע כתר על שיניים ובמיוחד שיניים קדמיות.

מאסתטיקה דנטלית לחיוך מושלם

אין ספק כי לחומר ממנו עשוי הכתר יש חשיבות גבוהה ביותר, אך אל לנו לשכוח כי התוצאה המבוקשת, כלומר החיוך המושלם, הוא בעצם תמונה המורכבת משיניים, שפתיים וחניכיים, שביניהם צריכה להתקיים הרמוניה בכדי שנוכל לקבל את החיוך המושלם.
גם לטכנאי השיניים יש תפקיד חשוב בתהליך, היות והוא זה שמייצר את הכתר. אך התוצאה הסופית, לאחר בחינת כל הגורמים הרלוונטיים, תלויה בסופו של דבר ברופא השיניים, אשר בקיא בתחום.
רופא שיניים מומחה לשיקום הפה הוא היחידי שעובר הכשרה ספציפית בתחום האסתטיקה הדנטלית, ואור זאת ביכולתו להיות אחראי לכל מגוון הטיפולים הנדרש להשגת תוצאה תפקודית ואסתטית מושלמת, תוך ראייה כוללת של הפה ושל המטופל.

כתר, גיל ותרגיל

אמנם רבים לא מודעים לכך אך לגיל ולמגדר קיימת השפעה על החיוך. למשל העובדה שגברים חושפים שיניים בחיוך באופן שונה מנשים. גם תנוחת השפה, פעילות שרירי השפה והרקמה הרכה משפיעים על חשיפת השיניים, שכן אלה משתנים עם התקדמות הגיל הביולוגי.
תופעות נוספות שעלולות להתרחש בחלל הפה במהלך השנים הן החמרה במחלת חניכיים, עששת, וכמובן אבדן שיניים אשר גורם לבעיות אסתטיות ותפקודיות.

רוב בני האדם סובלים ממחלת חניכיים קלה שכמובן עלולה להשפיע על התוצאה הסופית של הטיפול, ולעיתים אף נשאלת השאלה האם בכלל נוכל לקבל כתרים אסתטיים במקרה של נסיגת חניכיים, שכן המעבר בין הכתר לשן הוא אזור קשה לתחזוקה.
שאלה נוספת שעלולה לעלות במצב של שן בולטת או מסובבת קמעה, היא האם חייבים לעבור יישור שיניים לפני ביצוע הכתרים, אשר כולל מיקום מחדש וסידור של שורשי השיניים כבסיס טוב יותר לכתר, ובאילו מקרים ניתן להתגבר על כך בעזרת הכתר בלבד.
לכל השאלות הללו יש תשובות, אך חשוב להתייחס לכל מקרה לגופו.

לסיכום, יופי ואסתטיקה תמיד יעמדו בראש סדר העדיפויות של כולנו, אך הבריאות קודמת לכל, לכן חשוב לזכור כי חיוך יפה ומושלם אינו מושפע רק מהחומר ממנו מיוצר הכתר או מהצבע הלבן הבוהק, ויש לקחת בחשבון את מכלול הגורמים שיש להם קשר ישיר לתוצאה המבוקשת. כתרים דורשים התאמה אישית תוך הקפדה על הפרטים הקטנים ביותר, ולכן בחירת הרופא מהווה בסיס להצלחת הטיפול.

הכותב הינו מומחה לשיקום הפה ומרצה בכיר בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב, חבר באיגוד לשיקום הפה וממייסדי העמותה הישראלית להשתלות דנטליות.

פרופ' זאב אורמינר

מומחה לשיקום הפה, אסתטיקה דנטלית, שתלים דנטליים

אודות פרופ' זאב אורמינר

פרופ' זאב אורמינר הוא מומחה לשיקום הפה עם 30 שנות ניסיון ומרצה בכיר בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת ת"א. הטיפולים במרפאה כוללים כתרים וסתימות, שתלים, הלבנת שיניים וציפוי שיניים. תהליך הטיפול כולל אבחון מעמיק ותוכנית טיפול מותאמת אישית, המבוססת על ניסיון רב שנים וידע עדכני.

ליצירת קשר ויעוץ על ידי פרופ' זאב אורמינר השאירו פרטים ונתאם בהקדם:

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן