השתלת שיניים

השתלת שיניים היא טכניקה שבאה לתת מענה לאנשים שחסרות להם שיניים ומחפשים את הפתרון הטבעי והנוח השומר על איכות חיים מקסימלית.

חוסר של שן משפיע על צורת הפה –  אם חוסר השן הוא באזור הקידמי, אנשים מפסיקים לחייך, הם מתביישים ולא רוצים לחשוף את השן החסרה. אם חוסר השן הוא באזור השיניים הטוחנות, חוסר השן משפיע על צורת סגירת הלסתות, משבש את  הדיבור ,ומפריע באכילה – קשה לנגוס במאכלים קשים, לדוגמא תפוח.

חוסר שיניים הוא מחלה קשה. מטופלים שסובלים מחוסר שיניים ממש אומללים! לעיתים הם חסרי בטחון ומרגישים מאד לא בנוח. זו ממש נכות שגורמת לחוסר תפקוד. אנשים מבוגרים מדווחים שהפסיקו לצאת מהבית ולבקר את המשפחה והנכדים כי התביישו להסתובב ללא שיניים.

המתבגרים שעברו השתלת שיניים חזרו לחייך ובגדול, לאכול, לנגוס בתפוח או לאכול סטייק טוב. פעולה פשוטה שהם נמנעו ממנה עד כה. השתלות שיניים פשוט שינו את חייהם מקצה לקצה.

חוסר שיניים עשוי לנבוע ממספר גורמים:

  • אבדן שיניים כתוצאה ממחלת חניכיים.
  • שיניים שנסדקו ונשברו בגלל עששת  ויש צורך לעקור אותן.
  • חוסר שיניים מולד.
  • נשירת שיניים כתוצאה מתאונה.

מחלת חניכיים

מחלת חניכיים נובעת כתוצאה מחדירת חיידקים בין השן לרקמה שעוטפת אותה. החיידקים גורמים לספיגת העצם סביב השן. אחיזת השן בחניכיים נפגעת ואז השן ניידת וגורמת לאי נוחות. ספיגת העצם יכולה להתרחב וגם לפגוע בשיניים הסמוכות ולהחמיר את המצב.

לרוב האוכלוסייה הבוגרת יש מחלת חניכיים בדרגה קלה או בינונית. טיפול שמרני אצל שיננית בדרך כלל מונע את החמרת המחלה. כאשר המחלה נשלטת , כמו כל מחלה כרונית אחרת (יתר לחץ דם, סכרת)הנזק לחניכיים נעצר או מתקדם בצורה איטית. כאשר אין שליטה במחלה אובדן העצם גורם לאובדן השן.

החיידקים שגורמים למחלת החניכיים צמודים בעיקר לשיניים אך נמצאים גם על הלשון והלחיים. לכן, גם במקרה שלעקירות שיניים כתוצאה ממחלת החניכיים, החיידקים הגורמים למחלה נשארים בפה ויכולים גם לפגוע בשתלים.

תחזוקה קפדנית וביקורת תקופתית יכולים לצמצם את הנזק לשתלים לאורך זמן.

כרגע אין ברשותנו אנטיביוטיקה שיכולה לפתור את בעיית דלקת החניכיים .

על הרופא להחליט עד איזה שלב ניתן לשמר את השן ומתי הנזק או אי הנוחות מחייבים עקירה.

הידע והמיומנות של הרופא הם קריטיים לתזמון של עקירה וביצוע שתל. אם הרופא והמטופל ממתינים זמן מיותר הפגיעה בעצם יכולה לגרום לבעיות בהחדרת השתל כי אין מספיק עצם שתייצב את השתל.

ליצירת קשר ויעוץ על ידי פרופ' זאב אורמינר השאירו פרטים ונתאם בהקדם:

שן סדוקה/שבורה כתוצאה מעששת

עששת היא מחלה שבה חיידקים תוקפים את השן ופוגעים ברקמה הקשה של השן (אמייל) . הטיפול בעששת התחלתית בדרך כלל מסתיים בסתימה רגילה. אם לא מטפלים בעששת היא תתקדם דרך שכבות השן ותגיע למוך השן (עצב השן) ואז ניאלץ לבצע טיפול שורש ולאחריו נשקם את השן באמצעות כתר.

כאשר אנחנו מסירים את העששת מהשן, אנחנו נוטים לשמר את השיניים כמה שיותר ולכן אנחנו מבצעים סתימות גדולות ולעיתים נותר בשן קיר דק באחד מהצדדים של הסתימה. הקיר הדק הזה יכול להישבר לאורך זמן או להיסדק. אם השן נסדקת או קיר שלם של השן נשבר אנחנו נאלצים לבצע כתר על השן כדי להגן על שארית השן מפני שבר נוסף.

טיפול השורש והכתר יכולים לשמור על השן לאורך זמן אבל השן יכולה להיסדק או להישבר גם אם יש עליה כתר תקין. שן אחרי טיפול שורש היא "יבשה" ופריכה יותר ונוטה להיסדק.

שבר שן מתבטא בכאב. פתאום המטופל מוצא את עצמו עם כאבי שיניים משמעותיים ומשככי כאבים לא מועילים. הוא מגיע אלינו לטיפול חרום. לאחר בדיקה  – האנליזה היא סדק או שבר בשן. לעיתים קשה לזהות את הסדק/השבר ואז המטופל מסתובב עם כאבים או חוסר נוחות תקופה ארוכה.

במקרים אלו הרופא חייב לדעת מתי הסיכוי לשמר את השן לאורך זמן הוא לא טוב. כלומר, גם אם נבצע כתר השן תישבר. לכן ההחלטה על עקירה והחלפה בשתל היא חשובה ביותר.

גם כאן הידע של הרופא והיכולת שלו לשמר שיניים ולדעת  מה התזמון הנכון לעקירה קריטיים להצלחת הטיפול.

חוסר שיניים מולד

חוסר שיניים מולד שכיח במיוחד באזורים קדמיים.  חוסר השיניים הצדדיות העליונות או המלתעות הראשונות הן הנפוצות ביותר . הפגיעה האסתטית חמורה וכדאי לטפל בה בהקדם.
ניתן לטפל לאחר בקיעת השיניים הקבועות וסיום הגדילה.

בדרך כלל כאשר יש חוסר שיניים מולד יש צורך בשילוב של טיפול אורתודונטי (יישור שיניים). מטרת הטיפול האורתודונטי היא לפנות מקום לשתלים כדי שהמיקום יהיה אסתטי ככל שניתן.

השילוב בין הרופא המשתיל, המשקם והאורתודונט חשובים מאד. הרופא המשקם מוביל את הטיפול וקובע את המיקום האסתטי של השן. השתל מבוצע בדיוק במקום שקובע הרופא המשקם. האורתודונט מזיז את השיניים למקום הרצוי כדי שאפשר יהיה למקם את השתל בצורה מדויקת.

הטיפול מתחיל באבחנה של הרופא המשקם. הוא מבצע הדמיה של מיקום השן העתידי. הוא זה שמנחה את שאר הרופאים בצוות. לעיתים ניתן לבצע שתל ורק לאחר מיקום שתל וביצוע כתר זמני על השתל עוברים ליישור שיניים ולעיתים יישור השיניים מקדים את החדרת השתל.

גם כאן מיומנות ,הידע והמקצועיות של הרופא המשקם חשובה ביותר.

נשירת שיניים כתוצאה מתאונה או חבלה

לצערנו אנשים נחבלים וכתוצאה מכך מאבדים שן או שיניים. כשהמטופל דואב וכואב קשה לו לעבור טיפול אבל חשוב לטפל במהירות בכדי להגיע לתוצאה אופטימלית.

כאשר שן נעקרת כתוצאה מחבלה, חלק מהעצם התומכת בשן נפגעת. יש חשיבות לשמור על העצם כדי שנוכל למקם שתל בהקדם במקום השן שנעקרה.

שחזור השיניים החסרות, אפילו באופן זמני נותן למטופל איכות חיים ואסתטיקה. הרופא המשקם, בעזרת השיקום הזמני, מכתיב את מיקום השתל האידאלי שיתמוך באופן נכון בשיקום הסופי.

אנשים מרגישים לא בנוח להיות ללא שן או שיניים ולכן השתלת שיניים , במידה והיא מתאימה למטופל, היא הפתרון האולטימטיבי.

כשמדברים על השתלת שיניים, התכנון הנכון הוא מילת המפתח  להצלחת הטיפול והתוצאה הסופית!

וכאן בא לידי ביטוי מקומו של רופא השיניים המשקם, פרופ' זאב אורמינר הוא מומחה לשיקום הפה מהמובילים בתחום בארץ ובחו"ל. במסגרת לימודיו ,כמומחה לשיקום הפה, הוכשר בטיפול בעזרת שתלים דנטליים. הוא זה שקובע האם אפשר להשתיל,  איזה שתל, כמה שתלים, את מיקומם, את השיקום שמתבצע על השתלים הדנטליים עצמם, שהוא התוצאה האסתטית הנראית לעין.
כמובן שלא לכל אחד מתאים לבצע השתלת שיניים, ואז ישנם פתרונות אחרים, ומתוך ראייתו של המומחה – פרופ' אורמינר, הוא זה שיוכל לאבחן האם זה סוג הטיפול הנכון, ולהציע טיפול חלופי אחר במסגרת ההתאמה למטופל.

מהו שתל דנטלי

השתל הוא תחליף מלאכותי לשן חסרה עשוי מטיטניום. שתל דנטלי הינו סוג של בורג המוברג אל תוך עצם הלסת. על השתל שתי הברגות:

  • הברגה תחתונה המוברג אל תוך עצם הלסת ומספקת קיבוע ותאחיזה לשתל כולו.
  • הברגה עליונה עליה ניתן להושיב את האביזר אותו רוצים לחבר (כתר יחיד, רצף כתרים – גשר וכו').

לשתל יש סוגים וגדלים שונים. השתל עשוי טיטניום או זירקוניה, בדומה לכתר זירקוניה, אשר שתיהן מתכות אצילות שלא גורמות לתגובה של הגוף. אחוזי ההצלחה הגבוהים הפכו את הטכניקה של השתלת שיניים לפופולרית יותר מכל פתרון אחר.
השתל הדנטלי הינו קבוע וניתן לשלב אותו בתהליך השיקומי. הוא יכול לתמוך בכתר שמחליף שן חסרה או בגשר שמחליף שיניים חסרות.
השתל זקוק לתשתית טובה בפה כדי להיות מסוגל לשאת את מה שמחברים אליו (כאמור, כתר, גשר וכו'). תדמו את השתל לבורג שקודחים בקיר. על מנת שהבורג שבקיר יהיה יציב ויצליח לשאת את מה שמחברים אליו, עליו להיות מוברג כהלכה ומעוגן לקיר (או לחניכיים במקרה של שתל דנטלי) עם ביסוס ראוי.
הקיר הם החניכיים שצריכים להיות בריאים ועם עצם חזקה, ע"מ לקבע את השתל בצורה טובה.
מטופלים עם בעיות חניכיים צריכים לטפל בחניכיים כדי שהשתל יצליח. זהו טיפול מקדים. הגיינת הפה וטיפולי שיננית הם היסוד בתחזוקה שוטפת של השיניים בפה. למידע נוסף אודות שתלים דנטליים>>

תהליך השתלת שיניים

כיום מאוד אופנתי לדבר על השתלת שיניים ביום אחד. חשוב לדעת כי בתהליך זה הנקרא גם העמסה מיידית, ישנם סיכונים רבים לשתל ולהליך השיקומי כולו אשר עשויים לבוא לידי ביטוי לא באופן מידי אלא לאחר מספר שנים. לפיכך נסביר כאן את התהליך הבסיסי עבור שתל אחד ולא עבור כל הפה.
את השתל קודחים בחניכיים, ובעצם הוא לא נראה לעין. אליו מחובר המבנה שקושר אותו לכתר, שהוא זה שנראה בחיוך. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית כמו כל טיפול שיניים רגיל ואינו כרוך בכאב.

במהלך השתלת שיניים, הרופא מבצע חתך בחניכיים באזור ההשתלה. הרופא מגלה את העצם ומכין אותה לקבלת השתל על ידי הכנת קדח להחדרת השתל בצורה הדרגתית כדי לא לגרום טראומה לעצם. הרופא תופר את החתך והמטופל ממתין מספר שבועות להתחלת השיקום.
לאחר שמכניסים את השתל יכולים להיות כאבים קלים ולפעמים נפיחות מקומית, משככי כאבים רגילים פותרים את הבעיה תוך פרק זמן קצר. כמובן שלמיומנותו של הרופא יש חלק רב בכך.
תהליך ההחלמה של השתלת שיניים תלוי בביולוגיה של הגוף, ולאחר  3-6 חודשים אפשר לחשוף את השתל ולהתחיל תהליך שיקומי שהוא בעצם האתגר.

מטופל שעובר השתלת שיניים, יוצא מהתהליך עם שיניים זמניות. הנראות והנוחות של השיקום הזמני חשובים מאד! על השיקום הזמני להחזיר אסתטיקה ותפקוד בלי לפגוע בשתל שנמצא מתחתיו.

לאחר השתלת שיניים צריך קצת להשגיח עם האוכל. לעיתים לאחר השתלת שיניים צריך כלכלה רכה לתקופה מסוימת, להימנע ממאכלים ושתייה חמה מאד.

צחצוח שיניים במקום של ההשתלה, נעשה בזהירות בימים הראשונים.

המטופל  נמצא במעקב וביקורות בתקופת ההחלמה ומיד לאחר שרואים שהשתל נקלט, אפשר להתחיל את תהליך שיקום הפה.

השתלת שיניים - שאלות ותשובות

השתלות שיניים הן פיתרון מצוין בעבור אנשים שאיבדו שן אחת או יותר בפיהם. הסיבות לאובדן השן עשויות להיות מגוונות – עששת חמורה, מחלת חניכיים חריפה, חוסר שן מולד או תאונה – והתוצאה זהה – חוסר של שן או שיניים בפה הגורם לקשיים בתפקוד היומיומי ולתחושת בושה ומבוכה. במצבים אלו, מומחה לשיקום הפה יתאים לכם באופן אישי את הטיפול המתאים בדיוק לכם, משלב ההכנה להשתלה, עבור בביצוע ההשתלה עצמה ועד למעקב שוטף וארוך טווח אחר מצב השתל והפה בכלל.

לפני שמתחילים בהליך השתלת השיניים, חשוב מאוד לוודא שהאזור מוכן להשתלה, כך שקליטת השתל תהיה מיטבית. יש לוודא שהאזור אינו נגוע בדלקת שתפגע בקליטת השתל הדנטלי, ואם כן, יש לבצע טיפול מקדים אצל שיננית. בנוסף חשוב לוודא שיש באזור מספיק עצם להשתלה, ואם לא, יידרשו הליכים נוספים לפני ביצוע ההשתלה, כגון הרמת סינוסים.

תהליך השתלת שיניים מורכב מכמה שלבים והוא אורך כמה חודשים מתחילתו ועד סופו. השלב הראשון הוא ביצוע חיתוך בחניכיים לצורך חשיפת העצם והחדרת השתל הדנטלי, כך שהתבריג של השתל ייתפס היטב בעצם. לאחר מכן המטופל יישלח לביתו להמתין 6-3 חודשים לקליטה מלאה של השתל, ובזמן זה יותקן לו כתר זמני. לאחר קליטת השתל באופן מיטבי ניתן לחשוף אותו מתוך החניכיים ולהבריג לו את הכתר שהותאם למטופל. גם במקרים שבהם הוחלט להתקין למטופל תותבות על שתלים תבוצע ההתקנה בשלב זה.

אורך החיים של השתל הדנטלי הוא כ-15-10 שנים ברוב המקרים. במהלך תקופה זו מופעלים על השתל לחצים יומיומיים ונוצרת ספיגת עצם מסביב לשתל, ואלו עשויים לפגוע ביציבותו ולדרוש את החלפתו. על מנת לשמור על השתלים לאורך זמן מומלץ להקפיד על ביקורי מעקב שוטפים אצל הרופא ולשמור היטב על רמת ההיגיינה בפה, באופן עצמי ובסיוע שיננית.

חשוב לציין כי יש סוגי שתלים דנטליים שונים, הנבדלים זה מזה בחומר שממנו הם עשויים, במידות שלהם ובסוגי התבריגים שלהם. בחירה נכונה של השתל המתאים למצב הפה של המטופל ולמיקומו של השתל בפה תשפיע משמעותית על רמת תפקודו לאורך זמן.

להשתלת שיניים ביום אחד יש יתרונות וחסרונות. מצד אחד, היא מאפשרת לקצר את התהליך ולקבל את התוצאה הסופית בתוך יום אחד, שזהו בהחלט יתרון בעבור אנשים רבים. מצד שני, השתלת שיניים ביום אחד עלולה ליצור עומס מוגזם על האזור המושתל ולמנוע ממנו את הזמן הנחוץ להחלמה מלאה לפני התקנת הכתר הקבוע. שיטה זו עשויה להתאים לחלק מן האנשים, אך לרבים היא לא תיתן מענה מיטבי ולאורך זמן, למשל לאנשים עם מחסור בעצם, לאנשים עם מחלות כרוניות ומעשנים.

פרופ' זאב אורמינר

מומחה לשיקום הפה, אסתטיקה דנטלית, שתלים דנטליים

אודות פרופ' זאב אורמינר

פרופ' זאב אורמינר הוא מומחה לשיקום הפה עם 30 שנות ניסיון ומרצה בכיר בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת ת"א. הטיפולים במרפאה כוללים כתרים וסתימות, שתלים, הלבנת שיניים וציפוי שיניים. תהליך הטיפול כולל אבחון מעמיק ותוכנית טיפול מותאמת אישית, המבוססת על ניסיון רב שנים וידע עדכני.

ליצירת קשר ויעוץ על ידי פרופ' זאב אורמינר השאירו פרטים ונתאם בהקדם:

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן